لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3777
درباره ما | ارتباط با ما | RSS | آرشیو | 1403-10-02 | 2024-12-22 | بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 | FA | AR | PS | EN |
آشنایی با ١٠ شهر بیدفاع جهان
زمینلرزه، توفند (تندبادهای دریایی)، توفان و سونامیهای شدید، ازجمله مهمترین تهدیدها هستند. وقتی پای تهدیدها و فاجعههای طبیعی در میان باشد، کدام شهرها بیش از همه آسیبپذیرند؟ بهتازگی یک شرکت بیمه اتکایی یا بیمه مجدد به نام “سوئیس ری” (Swiss Re)، ٦١٦ شهر در سراسر جهان را از لحاظ اینکه تا چه حد در معرض خطر فاجعههای طبیعی مانند زمینلرزه، توفند (hurricane)، توفان (cyclone)، خیزآب (storm surge)، سیلاب و طغیان رودخانهها و سونامی هستند، بررسی کرده و درنهایت ١٠ شهری را که بیش از همه در معرض فجایع طبیعی هستند، معرفی کرده است. در ادامه با این١٠ شهر و خطرهایی که آنها را تهدید میکنند، بیشتر آشنا میشویم.
١٠- تهران - ایران: بسیاری از مردم فکر میکنند گسل سنآندریاس یا منطقه حلقه آتش اقیانوس آرام، خطرناکترین مناطق جهان از لحاظ وقوع زمینلرزه است؛ اما کمتر کسی است که بداند گسل شمال آناتولی، یکی از خطرناکترین مناطق جهان است. حدود ١٣,٦ میلیون نفر از ساکنان تهران در معرض خطر هستند، البته این خطر ساکنان بخارست، تاشکند (پایتخت ازبکستان) و بسیاری از شهرهای ترکیه را نیز تهدید میکند. آخرین زلزله تهران در سال ١٨٣٠ (١٢٠٩ ه.ش.) روی داد. قوانین ساختوساز در تهران چندان سختگیرانه نیست و در نتیجه، تهران شهر در خطر محسوب میشود.
٩- لسآنجلس– آمریکا: این شهر در مجاورت گسل سنآندریاس قرار گرفته و از این لحاظ یکی از مستعدترین شهرهای جهان برای زلزله است. البته باید تأکید کرد آنچنان که برخی افراد گمان میکنند، سونامی آن را چندان تهدید نمیکند. منطقه فروکشی (جایی که صفحه اقیانوسی به زیر پوسته قارهای میخزد)، معمولا سونامیهایی بزرگتر از گسلهایی مانند سنآندریاس و گسل شمال آناتولی پدید میآورد. این خبر خوبی برای ١٤,٧میلیون نفری که زمینلرزه تهدیدشان میکند، نیست.
٨- رودخانه شانگهای– چین: این شهر هم مثل بسیاری از شهرهای دیگر که روی رسوب رودخانهها و در دلتای رودها ساخته شدهاند، با خطر طغیان رودخانه روبهرو است.
از این لحاظ هند و چین در معرض خطر بسیاری هستند. این خطر ١١,٧ میلیون نفر را در شانگهای، مستقیما تهدید میکند و در نتیجه از لحاظ سیلاب و طغیان رودخانه، شانگهای منطقه قرمز محسوب میشود. شهرهای دیگری مانند بانکوک، مکزیکوسیتی، بغداد، پاریس و دوحه نیز از این لحاظ در خطرند.
٧- کلکته- هند: طغیان رودخانه، کلکته را نیز تهدید میکند و در نتیجه ١٠,٥ میلیون نفر در خطرند. البته بهجز این، خطر سونامی نیز این شهر شرقی هند را تهدید میکند و از این لحاظ در رتبه پنجم قرار دارد و در نتیجه نیممیلیون نفر در خطرند. توفند و تندبادهای دریایی نیز این شهر را تهدید میکنند.
٦- ناگویا-ژاپن: خطر سونامی در اقیانوس کبیر یا اقیانوس آرام بیش از همه جا جولان میدهد. شهرهایی که از این لحاظ در معرض خطر باشند، در اطراف گسلهای فعال غرب این اقیانوس؛ یعنی در کشور ژاپن قرار دارند که توکیو، یوکوهاما و ناگویا از مهمترین این شهرها هستند. در هر کدام از این شهرها نیز حدود ٢,٤ میلیون نفر در معرض خطرند. در مجموع حدود ١٢ میلیون نفر در معرض خطر شدید هستند. از بین پنج فاجعه طبیعی بزرگی که در اینجا بررسی کردیم، سونامی کمترین تعداد خطر را پدید میآورد، اما احتمال خطر در این تعداد بسیار قابلتوجه است.
٥- جاکارتا- اندونزی: بیش از ٤٠ درصد از مردم جاکارتا زیر سطح دریا زندگی میکنند. این شهر در حوضهای مسطح با خاکی نرم و در نزدیکی خط گسل قرار دارد. این گفتهها به این معنی است که زلزله میتواند زندگی ١٧,٧ میلیون نفر از ساکنان این منطقه را به خطر بیندازد؛ چراکه خاک نرم منطقه میتواند باعث تشدید اثرات زلزله شود. علاوهبر این، زلزله میتواند باعث سیالشدن خاکی شود که خوب زهکشی نشده است و در نتیجه زمین، استحکام ساختاری خود را از دست میدهد و مانند یک مایع رفتار میکند. اگر علاوهبر این موارد بهیاد بیاوریم که جاکارتا در معرض سیل و طغیان رودخانه است، درمییابیم که چرا میگویند این شهر خطرپذیرترین شهر سیاره زمین است.
٤- اوزاکا-کوبه، ژاپن: اوزاکا-کوبه زیستگاه بیش از ١٤,٦ میلیون نفر است. سایه شوم زلزله برای همیشه بالای سر ساکنان این منطقه است. زلزلهای که در سال ١٩٩٥ روی داد، باعث مرگ هزاران نفر در این شهر شد. علاوه بر اینها، توفانهای شدید و طغیان رودخانه نیز این منطقه را تهدید میکند.
خیزآب نیز یکی دیگر از خطرات این منطقه است. بادهای شدیدی که در اثر تایفون یا چرخند استوایی پدید میآیند و به منطقه شرق آسیا برخورد میکنند، امواج غولآسایی پدید میآورند. با توجه به موقعیت این کلانشهر در جلگه وسیع ساحلی، میتوان دریافت که سهمیلیون نفر در معرض خطرند. علاوه بر اینها، این شهر سومین شهری است که سونامیهای شدید آن را تهدید میکند.
٣- دلتای پرلریور-چین: این آمیزه شهری تقریبا لاینقطع، شامل هنگکنگ، شنژن، دومگان، ماکائو و گانگژو است که حدود ٤٢ میلیون نفر در این منطقه ساکن هستند. این منطقه که یکی از جواهرات اقتصادی چین محسوب میشود (که تولید ناخالص داخلی آن بالغ بر ٦٩٠ میلیارد دلار است)، پیرامون جلگهای واقع شده که همه نوع خطر و بلایای طبیعی، آن را تهدید میکند. از بین کلانشهرهای در معرض خطر خیزآبهای جهان، این منطقه رتبه یک را از آن خود کرده است. این خطر ٥,٣ میلیون نفر را تهدید میکند. از لحاظ تهدید توفند یا تندبادهای دریایی نیز رتبه سوم را دارد که ١٧.٢ میلیون نفر را تهدید میکند. از لحاظ خطر طغیان سیل نیز رتبه پنجم را دارد.
٢- مانیل– فیلیپین: مانیل که درست در کنار ترانشه (Trench) فیلیپین بنا شده است، یکی از خطرپذیرترین شهرهای جهان است. گذشته از خطر واقعی زلزله، سرعت زیاد بادها نیز مشکل دیگر است. توفان قدرتمندهایان (که در فیلیپین آن را توفان یولاندا نیز مینامند)، که سال گذشته تمام کشور را درنوردید، قدرتمندترین توفانی بود که در خشکی مشاهده شد. این توفان چندین جزیره مهم را نابود کرد، شهر ساحلی تاکلوبان را خراب و هزاران نفر را به کام مرگ فرستاد.
١- توکیو- یوکوهاما- ژاپن: در منطقه توکیو و یوکوهاما ٣٧ میلیون نفر زیر سایه تهدید زمینلرزه، بادهای موسمی، طغیان رودخانه و سونامی، زندگی میکنند. توکیو و یوکوهاما با فاصله زیادی از بقیه، خطرپذیرترین منطقه جهان را به خود اختصاص داده است. به تقریب میتوان گفت بیش از ٨٠ درصد ساکنان توکیو، یعنی حدود ٢٩ میلیون نفر در معرض خطر زلزله بسیار شدید هستند. علاوهبر این، ژاپن کشوری است که در معرض سونامیهای شدید قرار دارد؛ چراکه مرکز بسیاری از شهرهای این کشور در امتداد حلقه آتش (یعنی گسلهای فعال غرب اقیانوس آرام) قرار دارد. زلزله بزرگ کانتو که در سال ١٩٢٣ روی داد، توکیو و یوکوهاما را نابود کرد و باعث مرگ حدود ١٤٢هزار نفر شد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/3777 نیز بخوانید
|
اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.
ansarpress.com/m
|